Boholy János

1. A találmány: A sakkgömb. (A háromdimenziós sakktábla)

A megoldott probléma: A hagyományos sakktábla legnagyobb hátránya, hogy a bábok hatásfoka a tábla széleihez közeledve erősen csökken, a sarokmezőkön pedig ez egyenesen hátrányos. Ezek a negatív tulajdonságok bármilyen alakú kétdimenziós sakktáblán megmaradnak, mivel az említett tulajdonságokat nem lehet kiküszöbölni.

Meghatározás: A hagyományos sakktábla negatív tulajdonságai az új háromdimenziós felületen aikusan megszűnnek, mert a sakkgömb végtelen felületén a játékmező szélei és sarkai eltűnnek. Így a bábok korlátlanul fejthetik ki hatásfokukat a határtalan mező-kön, mivel ezzel a megoldással minden mezőnek minden irányban van szomszéd mezője.

Bemutatás: A sakkgömb tulajdonképpen nem más, mint gömbfelületre helyezett hagyományos sakktábla (8x8+2 mező). A gömb szerkezetéből adódóan szélek és sarkak nélküli játékmezőt kapunk, amelyen a bábok korlátlan lehetőséget kapnak legnagyobb hatásfokuk eléréséhez. Mozgásukat csak a saját vagy az ellenfél bábja akadályozhatja. Nem állítja meg a sakktábla széle és a hagyományos értelemben vet sarokmezőn nem kerül hátrá-nyos helyzetbe.
A sakkgömb a lehetőségek óriási tárháza, amelynek kimerítése még előttünk áll. Olyan új változatok kerülnek napvilágra, amelyek magasabb színtű gondolkozást és kreativitást kíván a játékosoktól. Kifejezetten létkérdés a három dimenzióban történő gondolkodás képessége. Ennek egyenes következménye az új sakkelmélet megszületése, mely „A gömb sakkjáték” néven lett közzétéve.
Az általam létrehozott gömb sakkjáték célja tökéletesebben kihasználni a hagyományos számú mezőket (8x8), a hagyományos létszámú figurákkal együtt (a gömbfelület és 2 segédmező segítségével).

Alkalmazás: A sport területén. Pontosabban a modern sakkjáték elméleti, kutatási és gyakorlati megvalósítási területén.

Előnyök: Az egyén gondolkodásának tudatos fejlesztése a forradalmian új sakkjáték elméletével lehetővé válik, szerteágazó és sokrétű lehetőségei kifejezetten csiszolják a játékos fejlődésének az útját. Bizonyos magasabb szintek elérhetővé válnak, amelyet az élet más területén is ki lehet aknázni.

Kifejlesztési stádium: Termék.

Rendelkezésre álló ismertető: Az írásos anyag könyv formában „A gömb sakkjáték alapjai” címen jelent meg.

2. A feltaláló.

Neve: Boholy János

Bemutatkozás: 50 éves, a Gömör - Kishont régióból, a sakkjáték történetének és elméleti kérdéseinek kutatója a gömb sakkjáték elméletének kidolgozója.

3. A védelem.

Forma: Szabadalom.

Prioritás: 1987

Országok, ahol érvényben vannak: Csehország 1987, Szlovákia 1993.

Szabadalomtulajdonos: Feltaláló.


4. Üzleti szándék: Üzleti kapcsolatfelvétel. (gyártás, termékeladás)

Webdesign: Z-DESIGN, Zoltán Boholy, Tel: 0905 93 85 97